Kumaş Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Kumaşlar bizim için yeni bir şey değil. Her zaman hayatımızın bir parçası oldular ve öyle kalacaklar. Ama neyden yapıldığını, nasıl yapıldığını ve kaliteli bir kumaş ile aşağı kumaş arasında nasıl bir ayrım yapılacağını biliyor muyuz?
Gerçeklerimizi açıklığa kavuşturalım.
Kumaş, giysi, aksesuar ve ev eşyası yapmak için kullanılan, kesintisiz bir tekstil elyafı veya filament ipliği (doğal ve sentetik) olan iplikten yapılan malzeme için kullanılan genel bir terimdir. Dokuma, örme, düğümleme, kimyasal olarak yapıştırma, yapıştırma veya eritme gibi çeşitli yöntemlerle ve elyafların mekanik olarak birbirine karıştırılması (keçeleme) ile yapılır.
Burada pazarlık ettiğimiz şeyi satın alıp almadığımızı öğrenmek için sorulacak soruları biliyoruz.
Kumaş hakkında sormanız gereken bazı sorular var – bunlar karmaşadan basite değişir – ancak hepsi şu ya da bu şekilde ilgilidir ve görünüşü, gücü ve bakacağınız diğer arzu edilen nitelikleri etkileyecektir.
1. Kumaş hangi elyaftan yapılmıştır?
Farklı lif türlerinden yapılmış iplikten bir kumaş yapılır. Bu olabilir ipek elbise pamuk yün ya da suni ipek ya da başka bir. Lifler, pamuk gibi tek bir özel liften yapılabilir veya bir karışım, örneğin Polycotton olabilir. Elyaf, kumaşınızın yapı taşıdır.
2 . Kumaşta ne tür iplikler var ve bunlar nasıl eğriliyor?
Bir kumaş alımı yapanlar ipliklerinin türüne, kalınlığına ve yoğunluğuna bağlı olarak ince veya kabadır. İplik, eğrilmiş iplikler (kısa, kesikli liflerden yapılmış) veya filament iplikler (sürekli filament liflerinden yapılmış) olarak sınıflandırılabilir. Çok ince pamuklu kumaş, kısa lifleri çıkarmak için taranmış eğrilmiş pamuk ipliğinden yapılmıştır. Parti Kumaş Alanlar
3. Pamuk ipliği ağırlığı nasıl ölçülür?
Pamuk ipliği ağırlığı ‘iplik numarası’ veya iplik numarası terimiyle ölçülür. Bu, bir pound ipliği oluşturmak için gereken iplik çile sayısıdır. Daha yüksek iplik numarası ipliği inceler ve sonuç olarak kumaşı daha ince ve ince yapar.
4 . Polyester iplik nasıl ölçülür?
Polyester iplik denye terimi ile ölçülür. Bu, 9000 metre uzunluğundaki bir ipliğin gram cinsinden ağırlığını gösterir.
5. İplik neden bükülür?
Kumaşta kullanılan ipliklerin bükülmesi kumaşın hissini ve görünüşünü değiştirebilir. İyi bükülmüş iplikler daha güçlüdür ve düzensiz, gevşek bükülmüş ipliklerden daha iyi aşınır. Büküm ipliğin inceliğini, mukavemetini ve elastikiyetini artırabilir. Dokuma kumaşta kullanılan ipliklerin çoğu ortalama bir bükülmeye sahiptir, ancak krep gibi bazı kumaş satın alan yüksek bükülmeye sahip ipliklerle yapılır. Ancak çok fazla bükülmemiş bir filament ipliği kumaşın daha pürüzsüz görünmesini sağlayabilir.
6 . Büküm yönü önemli mi?
İplikteki Büküm yönü (saat yönünde S büküm veya saat yönünün tersine Z büküm) ışığın kumaştan sekme şeklini etkileyebilir.
7 . Kumaşın katı nedir?
Bir kumaşın katı, kumaşı yapan ipliğin bükülme / kullanılma şeklini belirtir. Her bir iplik ipliğine kat denir. Kumaş yapımında kullanılan ipliğin bükümünü belirten en yaygın olarak kullanılan terimler tek kat ve 2 kattır. Tek kat elyafın tek bir iplik yapmak için büküldüğü ve bunun kumaş yapmak için kullanıldığı anlamına gelir. 2 Kat, iki ipliğin tek bir iplik haline getirildiği ve ardından kumaşın yapımında kullanıldığı anlamına gelir. Katın bilinmesi, ipliğin kalınlığını ve mukavemetini etkileyebildiği ve dolayısıyla kumaşın mukavemet görünüşünü ve emilebilirliğini etkileyebileceğinden önemlidir.
9. Kumaş örgüsü nedir?
Bu, kumaşın örtüsünü ve hissini ve kumaşın görünümünü bilmek açısından önemlidir. İnce dokunmuş kumaş güzel bir örtüye ve pürüzsüz bir yapıya sahip olacaktır. Kesilen kenarlara tırmanacak bir kumaş dikiş yaparken daha fazla dikkat gerektirir. Sıkı dokunmuş bir kumaşınız varsa, kenarlarında tıraş olmayabilir. Örgüler hiçbir zaman kenarlarda tıraş edilmez, ancak ince örgüler çirkin olmayan yuvarlanma eğilimindedir. Aşırı gevşeme eğilimi iyi bir işaret değildir.
10 Kumaş ağırlığı nedir?
Bir kumaş hafif, orta ağırlıkta, ağır vb. Hafiftir. Hafif kumaşlar genellikle gevşek bir örgüye sahiptir. Ağır kumaşların genellikle sıkı bir örgüsü vardır
11 . Kumaş ağırlığı neye bağlıdır?
Kumaş ağırlığı kullanılan ipliğe bağlıdır. Bir kumaşın kalitesini ağırlığına bakarak ölçemezsiniz – bu, kumaşı ne için kullanabileceğinizi daha iyi gösterir. Örneğin ince bir pamuklu kumaş ılık iklimler için daha uygundur. Kalın pamuk, çanta vb. Yapmak için daha uygundur.
GSM (Metrekare başına gram), kumaş ağırlıkları için kullandığınız terimdir. Kumaşın kalınlığı hakkında gsm’den spekülasyon yapabilirsiniz. Orta kalitede (kalınlık) bir pamuklu kumaş yaklaşık 150 g / m2, standart olan yaklaşık 180 g / m2, daha yüksek bir kalite yaklaşık 200 g / m2 olacaktır.
12. Kumaşın iplik numarası nedir?
Bir kumaşın iplik sayısı, bir inç kumaştaki ipliklerin sayısıdır. İplik sayısı ne kadar yüksek olursa, kumaşın kalitesi o kadar iyi olur. Gevşek dokuma kumaşlar, içindeki iplikler dikişlerde ayrılabileceğinden ve kumaşın dayanıklılığı da düşük olduğundan, yüksek kaliteli kumaşlar olarak algılanmaz. İplik sayısı kumaşkalitesi açısından çok yanlış anlaşılan bir terimdir. Konu sayısı hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
13 Kumaş üzerinde yapılan boyama ve baskı işlemleri nelerdir?
Kumaş, Kimyasal boyalar veya Doğal Boyalar ile boyanabilir. Doğal boyama, bitkiler ve kabuklar, yapraklar, kökler, tohumlar ve toprak gibi diğer doğal kaynaklardan elde edilen boyalar kullanılarak yapılır. Sadece mordan olarak kumaş satın alan ile ipek ve pamuklu boyamak için kullanılırlar. Boya işlemindeki kimyasalların yan etkileri, doğal boyalar kullanılarak önlenir.
Kumaş üzerindeki tasarımlar ve motifler, renkli iplikle dokuma veya kumaş yapıldıktan sonra yapılan baskılar sonucu olabilir. İplikle yapılan tasarımlar, kalitatif olarak basılı olanlardan daha iyidir. Kumaş desenleri hakkındaki bu gönderiye birkaç isim verebilirsiniz.
14 Kumaşın lifleri sağlam ve esnek midir?
Bu, kumaşın dayanıklılığını gösterir. Kumaşınıza kuvvet uyguladığınızda kolayca yırtılıyor mu? Bazı kumaşlar asla olmayacak. Polyester bir kumaş söyleyin – yırtmak için bıçak kullanmanız gerekir. Ancak bazı pamuklu kumaşlar dökülen ketçaplarla yırtılabilir.
Kumaşın mukavemeti, iplik tipine ve çözgü ve atkı ipliklerinin kalınlığına bağlı olabilir.
Bir kumaş, büküldükten, ezildikten, kırıştıktan veya herhangi bir şekilde bozulduktan sonra orijinal şekline geri döndüğünde esnek olduğu söylenir. Yün, Polyester, Naylon son derece esnek kumaşlardır.
15 Bir kumaşın ne tür yüzeyleri var?
Kumaşın görünümünü ve işlevselliğini değiştirmek için yüzeyler verilir. Su geçirmezlik, Leke içermez, Kırışıksız, birkaç isim. Finisajların çoğu, onları icat eden ve bunları kullanmak için özel haklara sahip şirketler tarafından patentlidir.
16 Kumaş nemi emecek mi?
Bu, giydiğinizde sizi rahat ettiren kumaşın kalitesidir. Terlediğinde yapışkan bir his veren bir elbise giydiğini düşün. Kumaşın nemi alma yeteneğidir. Pamuk ve diğer doğal kumaşlar oldukça emicidir.
Fitil yeteneği, bir fiberin nemi deriden uzaklaştırma yeteneğidir. Bu, aktif giyimde önemli bir özelliktir.
17 Kumaşın dayanıklılığı ne kadar iyidir?
Bu, fiberin minimum güçle bükülme yeteneğine bağlıdır. Bir kumaşın sıvı kalitesi moda tasarımında önemlidir. Genellikle ince ve hafif kumaşlar çok örtülebilir, ancak her zaman değil. Önyargı üzerinde kesilen kumaş iyi bir örtüye sahiptir.
18 Kumaşın eli nedir?
Bu kumaş dokusuna atıfta bulunur – kumaşın üzerine bir el koşarken nasıl hissettiğiniz. Kullanılan elyafın türü, ipliklerin örgüsü, yüzeyde kullanılan terbiye, kumaşınızın sahip olduğu el tipini etkileyebilir.
19 Kumaş geriliyor mu?
Bir kumaşın elastikiyetine sahip olduğu söylenir ve çektiğinizde gerilecek liflerden yapıldığında gerilebilir. Serbest bıraktığınızda, daha önce bulunduğu konuma geri dönecektir. Örme kumaşlar çok gerilir, ancak bu aynı zamanda örgü türüne de bağlıdır. İyi muhafaza edilmezse düşük kaliteli örgüler aşırı gerilir.
20 Kumaş büzülüyor mu?
Kumaşlarda büzülmeyi en aza indirmek yıllardır tekstil üreticileri için bir hedef olmuştur. Pamuk gibi bazı kumaşlarda, kumaş alan örgüsü yıkamadan sonra daha sıkı çeker. Büzülme, yeni kumaşların giysilere yapılmadan önce bir zorunluluktur, böylece kumaş kullanımdan sonra küçülmez ve çarpık görünmez. Bu tür kumaşlar daralan kumaşlar olarak bilinir.
Bazı kumaşlar cıvatadan önceden çekilmiştir. Üretim ünitesinde işlenirler ve evde önceden baskıya gerek yoktur.
21. Kumaş çabuk yıpranıyor mu?
Bazı kumaşlar herhangi bir yüzeye sürekli olarak sürtünürse, lifler o yerde kırılmaya başlar – bazıları hap almaya başlar, bazıları da elyafı sıkmaya başlar. Aşınma, yırtılma ve tüylenme eğilimi gösteren bazı kumaşlar vardır (sürtünme yoluyla bir kumaşın yüzeyinde oluşan küçük bir keçeleşmiş elyaf topu).
22. Tahılda mı?
Bazen kumaş alan uçlarında kare olarak hizalanamaz veya kenarlar düz durmaz. Bu bir kumaş kusurudur ve kumaşın dokusuyla ilgilidir – tahıl üzerine dokunan bir kumaşa ihtiyacınız var, böylece güzel bir şekilde düşecek ve onlarla bir şeyler yaparken simetrik olacak.
Dokuma kumaş, uzunlamasına tanecik boyunca fazla gerginlik, çapraz tanecik boyunca biraz gerginlik ve önyargılı tanecik boyunca çok fazla gerginlik göstermez. Giysilerinizin kalitesi için düz bir tane çizgisi önemlidir.
23 Kumaşın renkleri kaybolur mu?
Bu, birçok faktöre bağlıdır – boyama yapıldığında (elyaf aşamasında, iplik aşamasında veya kumaş aşamasında), kullanılan boyaların türüne ve son olarak kumaşın doğru bakımına bağlıdır. Renk solmasını iyi bir dereceye kadar engelleyebilirsiniz.
24 Sürdürülebilir koşullar altında mı yapılıyor?
Son olarak, vicdanınızda herhangi bir leke olmadan en sevdiğiniz kumaştan yapılmış giysiler giyebilir misiniz? Sürdürülebilirlik, çok iyi nedenlerden ötürü günümüzde çok popüler bir kelime. Hayatta kalmamız, bazıları bizim tarafımızdan bazı proaktif eylemlerle önlenebilir gibi görünen iklim koşulları ve doğal fenomenlerle karşı karşıya kaldığında, etik ve sürdürülebilir hale getirilmiş kumaş satın almak mantıklıdır.